Deze maand vieren we het begin van de lente! En dat doen we ook dit jaar weer met maart streektaalmaand, een vrolijk feestje van oude en nieuwe talen die de kop op blijven steken 🙂 Hoe besteed jij in maart streektaalmaand aandacht aan het Nedersaksisch, of andere streektalen? Hieronder vijf onverwachte tips voor meer streektaal in de klas! 

Tip 1: Jarig? Een prachtig mooie dag!

Leerling (of collega!) jarig in maart dialectmaand? Leer en zing samen het lied ‘Prachtig mooie dag’ van Daniël Lohues. Zo swing je in het plat de pan uit. 

Tip 2: Yooooooga-energizer in dialect met Studio Rafiki

Monique van Studio Rafiki maakte voor maart dialectmaand een speciale Streektaal-energizer met een paardenbloem. Geïnspireerd door Annemarie Damvelds Achterhoekse gedicht:

Een pluuske wördt vot eblaosen deur een kind

En met enommen deur de wind

Töt ut een plaatske vindt

Waor ut een n’ij leaven begint

Lees verder op de website van studio Rafiki of kijk op instagram bij @moniquevanstudiorafiki.

Tip 3: Filmeducatie met Kroamschud’n in Mariaparochie 

Kennen je (bovenbouw)leerlingen Kroamschud’n in Mariaparochie? Kijken deze klassieker! Met vervolgens de uitdaging om zelf een eigen animatie (of stop-motion) met voice-over te maken over het Paasverhaal (of een verhaal uit de Wiesneus, dat kan natuurlijk ook). Tips nodig voor hoe je met je klas zo’n animatie of stopmotion kunt maken? Vraag de gratis Filmeducatiewaaier van Filmhub Oost aan. 

Tip 4: Spelletjesmiddag

Met een streektaalkwartetdialectmemory of Thuustoalscrabble combineer je het nuttige met het aangename. Meertalig leren ten top!  

Tip 5: Finkers leest voor

Luister klassikaal naar de briljante Gruffelo-vertaling van Herman Finkers. Verdeel vervolgens de klas in groepjes van vijf. Iedere leerling krijgt een eigen rol (muis, vos, uil, slang, gruffelo) en leest de tekst gezamenlijk voor. Met een expertwerkvorm kunnen kinderen ook onderling eerst hun eigen rol oefenen. De groepsleerkracht leest de tekst van de verteller voor (of, als dat je lastig lijkt, dan laat je dat lekker aan Herman Finkers!).