In onze nieuwe rubriek ‘Dat moet in het onderwijs!’ schenken wij aandacht aan relevante onderwerpen die volgens veel mensen een plek zouden moeten hebben in ons huidige onderwijs. Van taboes tot maatschappelijke problemen: welk onderwerp zou er volgens jou in het onderwijs moeten? Laat het ons vooral weten, en wie weet gaan wij ermee aan de slag!

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 november tot en met 12 november 2021) leren scholieren meer over online media. Over alle leuke functies die het aanbiedt. Maar ook over de onderliggende gevaren. Dit keer nemen we de app TikTok onder de loep.

© Unsplash (nabewerking door Komvoor)

De populariteit van TikTok

De wereld om ons heen wordt steeds digitaler. En dat merkt ook onze jeugd. Van een berichtje sturen naar klasgenootjes via Whatsapp tot het posten van een leuke selfie op Instagram. Maar verreweg de meeste kinderen zijn te vinden op TikTok. Met deze app kun je gemakkelijk korte filmpjes opnemen, die je binnen no time kunt delen met miljoenen andere gebruikers. Klinkt onschuldig, maar toch zitten er gevaren aan deze populaire app.

Privacyschending

De laatste tijd is TikTok negatief in het nieuws gekomen. Er zijn plannen om de makers van deze app voor de rechter te slepen, omdat zij de privacy van minderjarigen zouden schenden. Er is namelijk gebleken dat de app excessief gegevens verzamelde van minderjarigen, zonder toestemming te vragen aan de ouders. Deze data werd vervolgens verkocht, om zo miljarden winst te maken.

Gevaarlijke challenges

Op uitnodiging van vrienden of influencers kunnen gebruikers meedoen aan challenges. De meeste opdrachten zijn onschuldig en ongevaarlijk. Toch zijn er enkele challenges die levensbedreigend bleken te zijn. Zo ook de Blackout Challenge, die deelnemers uitdaagt om zo lang mogelijk hun adem in te houden. Of de Benadryl Challenge, die deelnemers aanspoort om een grote hoeveelheid geneesmiddelen in te nemen.

© Unsplash (nabewerking door Komvoor)

Dit moet in het onderwijs!

Hoe zorgen we ervoor dat de kansen én gevaren van TikTok – en andere sociale media – onder de aandacht komen van jonge kinderen? Als ouder helpt het al veel om duidelijke afspraken te maken met je kind. Daarnaast kan het juiste lespakket dit onderwerp aankaarten binnen het onderwijs. Met de juiste aanpak kan er lesmateriaal gemaakt worden over de lastigere onderwerpen. Meer weten over Komvoor? Bekijk onze website en neem contact met ons op via www.komvoor.nl.

Wat had jij graag willen leren op school? Welk vak ontbrak er voor jou? Of waar is in het huidige onderwijs een wereld te winnen? Laat het ons vooral weten!