Wat had jij graag willen leren op school? Welk vak ontbrak er voor jou? Of waar is in het huidige onderwijs een wereld te winnen? Op verjaardagen, netwerkbijeenkomsten of gewoon in de supermarkt horen we mensen vaak zeggen: “Dat moet in het onderwijs!”. Ze hebben het dan bijvoorbeeld over maatschappelijke onderwerpen, of juist over taboes die doorbroken zouden moeten worden.
In onze nieuwe rubriek ‘Dat moet in het onderwijs!’ geven wij deze geluiden een podium. Waarom moet dit nou per se in het onderwijs? En hoe zou dat dan moeten? Wat voor meerwaarde heeft het voor kinderen?
Wat zou er volgens jou in het onderwijs moeten? Laat het ons weten, en wie weet gaan wij ermee aan de slag!

Zin? Lekker? Fijn?
Ministerie VWS en Sense hebben samen een campagne tegen ongewenst seksueel gedrag gelanceerd. De campagne ‘Zin? Lekker? Fijn?’ is ontworpen om jongeren te motiveren te praten over de intieme momenten. Praten over wat je wel en niet wilt is ontzettend belangrijk. Zo voorkom je onprettige situaties. Hierover beginnen kan echter lastig zijn voor jongeren. Om hier makkelijker over te praten is er een mantra ontwikkeld, een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de jongeren voor, tijdens en na een intiem moment met elkaar kunnen praten: Zin? Lekker? Fijn?
Seksuele grensoverschrijding
Positieve intieme interactie komt altijd van twee kanten. Dan is er sprake van wederzijdse instemming, vrijwilligheid en gelijkwaardigheid. Bij seksuele grensoverschrijding wordt aan een of meerdere voorwaarden niet voldaan. Er zijn verschillende manieren waarop iemand de grens over kan gaan bij iemand anders. Door lichamelijke kracht te gebruiken, maar ook door te dreigen met geweld of misbruik te maken van iemands dronkenschap. Meisjes en vrouwen lopen het meeste risico om slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking maken vaker grensoverschrijdend gedrag mee. Datzelfde geldt voor personen uit de LHBTIQ+ community.
Seksueel geweld
Seksuele grensoverschrijding kan overgaan tot seksueel geweld, zoals aanranding, verkrachting en seksuele kindermishandeling. Soms is het heel duidelijk dat bepaald gedrag een grens overschrijdt, maar soms ook niet. Het kan ook per ongeluk gebeuren. Een aanraking die voor de ene persoon heel normaal en prettig is, kan voor de ander grensoverschrijdend zijn.
Internet en sociale media
Ook online kan seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvinden. Bijvoorbeeld bij sexting, wanneer iemand zonder toestemming seksuele foto’s of video’s stuurt. Ook kunnen er uit wraak seksueel getinte foto’s of video’s worden doorgestuurd, dat heet wraakporno. De gevolgen kunnen erg groot zijn en kunnen zorgen voor schaamte, woede, verdriet en depressie.

Dit moet in het onderwijs!
Maar hoe? Door goede vragen te stellen, naar elkaar te luisteren en door inleving kan er al veel worden bereikt. De campagne Zin? Lekker? Fijn? is al een uitstekend voorbeeld van lesmateriaal dat op dit onderwerp aansluit. Komvoor ontwikkelt ook onderwijs op maat. Met de juiste aanpak kunnen er lessen worden gemaakt over de lastigere onderwerpen. Meer weten over Komvoor? Bekijk onze website en neem contact met ons op via www.komvoor.nl