Het lespakket ‘What’s in an A’, ontwikkeld door educatief ontwerpbureau Komvoor, heeft een Europeana Education Award in de wacht gesleept, in de catagorie Museum Educators. Kyra Nijenhuis, educatief ontwerper in opleiding bij Komvoor, mocht de Award in Brussel in ontvangst nemen.  

Scholen loeienthousiast 

Het gratis lespakket ‘What’s in an A’ is sinds de lancering begin april 2022 door scholen uit heel Nederland besteld. Bijvoorbeeld op basisschool St. Bonifacius in het dorp St. Isidorushoeve reageerden de leerlingen vol enthousiasme op de lesinhoud. Met een letter-puzzelopdracht konden de leerlingen de verschillen van de alfabetten bij elkaar zoeken, uit verschillende talen zoals het Hongaars, het Grieks, het Latijn en het Cyrillisch schrift.  

Breed inzetbaar 

Deze les ‘What’s in an A’ is taalonafhankelijk en dus door heel Europa in te zetten (vandaar ook de Engelse naam). Kyra Nijenhuis, student Creative Bussiness van Saxion, tekende voor de conceptonwikkelling en realisatie van deze les. Kyra: “In mijn specialisatie Educatieve mediaconcepten leer ik zelf educatieve leermiddelen bedenken en ontwerpen. Deze creativiteit kon ik volop kwijt in deze lesopzet. Maar ik had nooit verwacht dat we hiermee ook écht in de prijzen zouden vallen! 

Niet de eerste keer  

Eerder trok Komvoor al Europese aandacht met het door het Europese platform voor geschiedenisonderwijs Euroclio uitgelichte project Expeditie Vrijheid. Dit project won ook twee Comenius Edumedia Awards, een vooraanstaande Europese prijs voor educatieve projecten. Net als Expeditie Vrijheid is ook ‘What’s in an A’ gratis te gebruiken voor scholen uit heel Europa. 

Over Europeana 

Europees erfgoedplatform Europeana versterkt de culturele erfgoedsector in zijn digitale transformatie. Dit doen ze door expertise, tools en het beleid om digitale veranderingen te omarmen en door te ontwikkelen. Europeana maakt cultureel erfgoed gebruiksvriendelijker voor onderwijs, onderzoek, creatie en recreatie. De Europeana Education Awards zijn bedoeld als stimulans voor Europese samenwerking, het gebruik van Europees digitaal erfgoed en innovatie in educatieve projecten.  

Toekomst 

Kyra heeft de smaak in elk geval te pakken. Na een feestelijk weekend in Brussel, met de prijsuitreiking als hoogtepunt, heeft ze nu besloten na haar stage ook zelf als ondernemer aan de slag te gaan. Visueel ontwerp blijkt haar immers goed te liggen! 

Gratis lesmateriaal 

Benieuwd naar het lesmateriaal? Via het Komvoor-magazijn is het gratis te downloaden. Ook benieuwd naar Europees erfgoedplatform Europeana? Neem dan een kijkje op de website europeana.eu. Het ruime aanbod aan gratis materialen kun je vrij gebruiken!