Denk je aan musea, dan denk je vaak aan stilte. Maar is het nou zo stil omdat kunst verstilt? Of is het nou zo stil omdat iedereen aandachtig met een koptelefoon rondloopt? Audiotours zijn bijna niet weg te denken uit musea. Ook audiotours voor kinderen zijn vaker te vinden. Maar wat maakt kunsteducatie voor kinderen met audiotours goed? In dit artikel lees je waarom ze nuttig zijn en welke elementen belangrijk zijn voor kinderen.

Kunstzinnige oriëntatie

We groeien op met kunst. Al in de onderbouw ontdekken kinderen de wereld van kunst. SLO kerndoel 56b gaat dan ook over kunstzinnige oriëntatie. Kunst kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en welzijn van kinderen. Het kan hen helpen zich te uiten, te ontspannen en te leren over de wereld om hen heen.

Waarom audiotours?

1. Verhalen op eigen tempo

Audiotours zijn nuttige middelen om kinderen kunsteducatie te bieden. Kinderen kunnen luisteren naar interessante en informatieve verhalen over kunstwerken. Dit kan op hun eigen tempo, ze hoeven geen rekening te houden met een tourgids.

2. Aandacht (voor detail)

Er is veel te bekijken in een museum. Een audiotour kan kinderen helpen om hun aandacht op kunstwerken te houden. Het helpt ze goed naar details te kijken en te luisteren naar de experts die de tour hebben gemaakt.

3. Taalvaardigheid

Bovendien kunnen audiotours kinderen helpen hun taalvaardigheid te ontwikkelen, ze stimuleren het begrijpend luisteren en verbreden hun woordenschat.

4. Verschillende leerstijlen

Niet ieder kind leert graag op dezelfde manier. Audiotours bieden ook een alternatieve manier van leren, die kinderen kan helpen die visueel of auditief zijn ingesteld.

5. Leuk!

Audiotours kunnen interactieve elementen bevatten, zoals quizzen en opdrachten. Die vergroten de betrokkenheid van kinderen. Audiotours zijn dus ook gewoon (als het goed is) leuk om te doen!

Belangrijke elementen voor kinderen

Taalgebruik

Belangrijk voor audiotours voor kinderen is natuurlijk het taalgebruik. Eenvoudige en duidelijke taal is van belang, kunst kan soms al verwarrend genoeg zijn. Daarnaast is een levendige stem ook belangrijk.

Aansluiting belevingswereld

Wat ook belangrijk is zijn verhalen die aansluiten bij de interesses en ervaringen van kinderen . Denk aan gebruik van voorbeelden en vergelijkingen die abstracte concepten begrijpelijk maken.

Interactie

Dit kan dus worden bereikt met interactie. Audiotours die kinderen betrekken bij de ervaring, door hen vragen te stellen en hen te stimuleren om actief na te denken, zijn erg geschikt.

Aandachtspanne

Ook niet geheel onbelangrijk: kinderen hebben over het algemeen een kortere aandachtsspanne dan volwassenen, een goede tour is kort en bondig. Maar, een goede tour is daarbij niet gehaast, het verhaal moet natuurlijk wel goed te volgen zijn.

Inspiratie

Een mooi voorbeeld van een museum dat een audiotour inzet om kinderen te introduceren aan abstracte kunst is het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het rondleidende verhaal wordt heel enthousiast verteld door een vuurvliegje, dat zijn lichtje kwijt is. Na enkele vragen en opdrachten over de kunstwerken hoopt hij zijn lichtje weer te vinden.

De audiotour maakt gebruik van activerende vragen en spelvormen. De vraag ‘Als dit kunstwerk op de voorkant van een boek zou staan, waar zou het verhaal dan over gaan?’ laat de kinderen hun fantasie gebruiken en een betekenis achter het werk vinden. Ook een mooi voorbeeld van hoe je kinderen naar details laat kijken en ze te omschrijven is door samen Wie is het?  te spelen, met een schilderij waar heel veel figuren afgebeeld zijn.

Stedelijk Museum Amsterdam

Als laatste voorbeeld van deze tour: een dansopdracht (behorend bij bovenstaande afbeelding). ‘’Hoe dansen de figuren op de schilderijen op de muziek?’’ Het vuurvliegje speelde vervolgens 3 verschillende liedjes af. Het kind leert zo hoe externe factoren invloed hebben op de interpretatie van kunst. De vuurvlieg audiotour is een leuke en educatieve manier om het museum te ontdekken en goed als inspiratie te gebruiken.

Conclusie

Kortom, audiotours zijn nuttige middelen om de kunstzinnige ontwikkeling van kinderen te bevorderen en hen met plezier musea te laten bezoeken, dit vanwege:

  • De kans om in eigen tempo te ontdekken;
  • De hulp om aandacht op uitleg, kunstwerk, en detail houden;
  • Het stimuleren van taalvaardigheid;
  • De alternatieve manier van leren;
  • Interessante verhalen en interactie die audiotour gewoon heel leuk maken om te doen.

Een audiotour voor kinderen vergt wel met aandacht gemaakt te zijn. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Geschikt taalgebruik;
  • Aansluiting belevingswereld;
  • Aanzetting actief denken, door interactie bijvoorbeeld;
  • Rekening houden met kortere aandachtspanne.

Vind je dit onderwerp interessant en ben je benieuwd naar wat Komvoor voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op!