Laat je licht schijnen op… Orion

Over heel de wereld en in verschillende culturele tradities vormt de zonnewende (de kortste dag van het jaar) aanleiding voor feesten en rituelen. Daarom dit jaar geen kerstkaartje, maar een ‘lichtkaart’, met daarin het sterrenbeeld Orion. Nieuwsgierig? Gelukkig! Want we zouden Komvoor niet zijn, als we niet ook gelijk wat feitjes en inzichten hierover met je zouden willen delen 🙂

Griekse mythologie

Orion, zo gaat de Griekse mythe, was een Griekse jager op wie Artemis, de godin van de jacht, verliefd werd. Haar broer Apollo moest daar niets van weten, en stuurde een gigantische schorpioen achter hem aan. Orion probeerde te ontsnappen, maar door een list van Apollo, zag Artemis hem in zijn vlucht aan voor een misdadiger, en schoot ze hem neer met haar boog. Toen ze zag wie ze had gedood, was ze ontroostbaar en zette ze zijn sterrenbeeld aan de nachtelijke hemel, waar hij voor eeuwig de Schorpioen probeert te ontvluchten.

Dit sterrenbeeld spot je gelijk!

Mooi verhaal he? Goed nieuws: je vind vast binnenkort de kans het weer aan iemand anders door te vertellen, want Orion is één van de makkelijkste sterrenbeelden om te spotten. Het is goed te herkennen aan drie heldere sterren op een rij, die de Gordel van Orion worden genoemd: zijn riem dus! Zie je ze staan, deze drie sterren die iets schuin omhoog op een rijtje staan, onderaan het kaartje?

Dolk, pijl en boog

Orion was in de Griekse mythe een jager uit Thebe, en ook het sterrenbeeld is goed bewapend. Zie je het kleine stipje onder de Gordel van Orion? Dat is zijn dolk, die aan zijn riem hangt. En de halfronde vorm rechts, vormt zijn boog. Wat zie jij in de overige sterren?

Ook op het zuidelijk halfrond

Wist je dat dit sterrenbeeld ook op het Zuidelijk halfrond te zien is? Echt waar! Alleen ziet het er daar niet hetzelfde uit als hier… Hoe om denk je dat dit sterrenbeeld vanaf het Zuidelijk halfrond te zien is? Alleen op de kop? Of bijvoorbeeld ook in spiegelbeeld? Met het kaartje in je hand kun je dit zelf uitproberen! Kleine tip: vanaf de evenaar zie je Orion recht boven je staan…

Drie Maria’s of drie koningen

Sterrenbeelden op het Zuidelijk halfrond hebben hun eigen namen. Daar heet de Gordel van Orion ‘Las tres Marias’. De drie Maria’s waarnaar deze sterrenrij is vernoemd zijn drie belangrijke Maria’s uit de Bijbel; de moeder van Jezus, Maria Magdalena en de vrouw van Clopas. Op de Filipijnen zijn de drie sterren vernoemd naar de drie koningen. Waarom denk je dat deze namen zijn gekozen?

Sterrenbeelden in het basisschoolcurriculum

In groep 7 en 8 zijn de planeten een onderdeel van het curriculum. Sterrenbeelden sluiten hier goed bij aan. Wil je weten waar onderwerpen die bij jouw organisatie passen aan bod komen in het basisschoolcurriculum? Bestel dan gelijk onze poster ‘Bouwstenen basisonderwijs voor educatieve aanbieders’, tot 31 december 2022 met een mooie korting.