Verrijk je onderwijs met deze 5 tips

Tip 1: Rijke leeromgeving? Wild kijken!

Puilt jouw lokaal uit van de tastbare objecten, posters en leskisten? Geweldig, dan weet jij hoe belangrijk een rijke leeromgeving voor studenten is! Wist je dat je in veel musea ook welkom bent met je klas, om je onderwijs te verrijken? Bijvoorbeeld Rijksmuseum Twente en De Museumfabriek bieden de mogelijkheid gratis met je studenten langs te komen, om je eigen les in het museum te geven. Met gratis kaartje voor jou als docent, om je les goed voor te bereiden. Wild kijken, noemen ze dat.

Tip 2: Kies excursies die de basisvaardigheden versterken

De laatste jaren ligt steeds meer nadruk op de basisvaardigheden in het mbo-curriculum. Kies ook excursies of schoolreisjes in kennismakingsweken daarom slim, zodat ook deze dagen bijdragen aan de basisvaardigheden. Bijvoorbeeld een excursie als Rampgebied Roombeek, in de Vuurwerkrampwijk Roombeek in Enschede, sluit goed aan bij burgerschapsdoelen en oefent het begrijpend luisteren.

Tip 3: Verrijk je onderwijs met aansprekende gastdocenten

Natuurlijk ben jij voor je leerlingen dé expert over ongeveer álles. Maar zelf weet je natuurlijk goed wat je wel, en ook wat je niet weet… Plan daarom nu vast een of meer gastlessen in voor komend schooljaar, bijvoorbeeld over seksuele diversiteit (van het COC) of over over taal en identiteit.

Tip 4: Kunst is universeel

Juist voor inburgeraars of entree-studenten kan een excursie naar een van de musea in de eigen omgeving veel betekenen. De taal van kunst is universeel en het brengt mooie gesprekken op gang. Sommige musea bieden zelfs specifiek voor deze doelgroep aanbod laagdrempelig op maat aan. Bijvoorbeeld bij de onlangs aangeschafte Rembrandt, die komend schooljaar een tour door Nederland maakt, wordt een museumles speciaal voor inburgeraars en entreestudenten ontwikkeld.

Tip 5: Kies voor een museum met gratis vervoer

Niet alleen het Rijksmuseum in Amsterdam biedt gratis vervoer aan, ook bijvoorbeeld naar De Museumfabriek en Rijksmuseum Twente kun je gratis met de bus, mits je school in Twente gevestigd is.

Bonustip

Wil je vaker van dit soort toffe tips? Abonneer je dan vooral even op onze onderwijsupdate, dan houden we je maandelijks op de hoogte, gratis en voor niks 😀