Verrijk je onderwijs met deze 7 tips

Tip 1: Rijke leeromgeving? Wild kijken!

Puilt jouw lokaal uit van de tastbare objecten, posters en leskisten? Geweldig, dan weet jij hoe belangrijk een rijke leeromgeving voor leerlingen is! Wist je dat je in veel musea ook welkom bent met je klas, om je onderwijs te verrijken? Bijvoorbeeld Rijksmuseum Twente en De Museumfabriek bieden de mogelijkheid gratis met je klas langs te komen, om je eigen les in het museum te geven. Met gratis kaartje voor jou als docent, om je les goed voor te bereiden.

Tip 2: Verrijk je onderwijs met aansprekende gastdocenten

Natuurlijk ben jij voor je leerlingen dé expert over ongeveer álles. Maar zelf weet je natuurlijk goed wat je wel, en ook wat je niet weet… Plan daarom nu vast een of meer gastlessen in voor komend schooljaar, bijvoorbeeld over seksuele diversiteit (van het COC) of over het slavernijverleden van je eigen omgeving.

Tip 3: Kies methodevervangende projecten, dat scheelt veel tijd!

Bezig met het plannen van het volgende schooljaar, en moeite met kiezen uit de vele mogelijke projecten van externe aanbieders? Kies slim, kies voor projecten die je methodevervangend in kan zetten. Dat scheelt veel tijd, en verrijkt de reguliere lesstof. Een mooi voorbeeld can methodevervangend werken voor de Tijd van Wereldoorlogen is bijvoorbeeld het Overijsselse project Expeditie Vrijheid, dat je gratis kunt downloaden.

Tip 4: Vakintegratie geeft inhoud meer betekenis

Steeds meer externe aanbieders integreren verschillende vakken in hun aanbod, bijvoorbeeld WNT-inhoud gecombineerd met cultuureducatie. Vaak is het ook mogelijk hier taal- en rekenvaardigheden bij te betrekken. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Duurzame ambachten, waarbij natuureducatie, erfgoededucatie, muziek, gym, taal en rekenen in samenhang aan bod komen.

Tip 5: Museum op school

Veel gedoe om met je (kleuter)klas naar het museum te gaan? Nodig het museum uit op school! Bij Speelgoedmuseum Deventer leen je een speelgoedvitrine met volop lessuggesties voor op school en ook De Museumfabriek biedt mini-musea voor op school aan, met kant-en-klare lessen en lessuggesties.

Tip 6: Kies voor een museum met gratis vervoer

Niet alleen het Rijksmuseum in Amsterdam biedt gratis vervoer aan, ook bijvoorbeeld naar De Museumfabriek en Rijksmuseum Twente kun je gratis met de bus, mits je school in Twente gevestigd is.

Tip 7: Samen kom je verder

Geweldig he, die atmosfeer als je met groep 1 tot en met groep 8 samen aan één project werkt? Alleen qua organisatie heeft dit vaak veel voeten in aarde.. Gelukkig zijn er ook gratis lespakketten met deze opzet op de markt, die goed aansluiten bij de kerndoelen en daarmee eenvoudig jouw onderwijs kunnen verrijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Leerlijn VN, een kant-en-klaar lespakket voor groep 1-8 waarin leerlingen samen de waarde van de Verenigde naties en internationale samenwerking verkennen en ook gezamenlijk aan hun eigen levensgrote bordspel op het schoolplein werken.

Bonustip

Wil je nu vaker van dit soort toffe tips? Abonneer je dan vooral even op onze onderwijsupdate, dan houden we je maandelijks op de hoogte, gratis en voor niks 😀