Verrijk je onderwijs met deze 8 tips
Tip 1: Rijke leeromgeving? Wild kijken!
Puilt jouw lokaal uit van de tastbare objecten, posters en leskisten? Geweldig, dan weet jij hoe belangrijk een rijke leeromgeving voor leerlingen is! Wist je dat je in veel musea ook welkom bent met je klas, om je onderwijs te verrijken? Bijvoorbeeld Rijksmuseum Twente en De Museumfabriek bieden de mogelijkheid gratis met je klas langs te komen, om je eigen les in het museum te geven. Met gratis kaartje voor jou als docent, om je les goed voor te bereiden. Wild kijken, noemen ze dat.
Tip 2: Kies excursies die je examenprogramma versterken
Geweldig he, die vibe van met het hele leerjaar naar Keulen of Amsterdam, als excursie voor bijvoorbeeld het vak geschiedenis. Maar als docententeam is de voorbereiding vaak veel werk.. Wist je dat erfgoedinstellingen steeds vaker erfgoedinstellingen samen, om middelbare scholieren kant-en-klare en inhoudelijk aansluitende excursies op maat aan te bieden?
Bijvoorbeeld in Deventer! Vanaf 2021-2022 maakt ‘steden en burgers van de lage landen 1050-1700’ onderdeel uit van het vwo-CSE voor geschiedenis, als uitgelichte historische context. Hierin staat de verschuiving van macht richting burgers en steden centraal, aan de hand van de steden Altrecht, Brugge, Antwerpen en Amsterdam.
Die steden liggen niet bepaald om de hoek… Maar de Nederlandse Hanzesteden wel! Veel van de kenmerkende aspecten binnen deze historische context zijn daar goed terug te zien. Liever niet zelf aan de slag met arrangeren van lesmateriaal hierover? Bijvoorbeeld Hanzestad Deventer organiseert een op maat gemaakte examen-excursie, speciaal voor (pre-)examenleerlingen vwo. Deze excursie, in samenwerking met onder andere de Atheneumbibliotheek, Museum de Waag en Museum Geert Grootehuis, is beperkt voelbaar, dus snelheid is geboden! Boeken kan nu, via www.hanzedagdeventer.nl.
Tip 3: Tijd winnen? Samenwerken!
In 4-havo en 4-vwo alle tijdvakken herhalen? Lastig. Maar zeker voor de tijdvakken tot 1600 (die voor de havo zelfs buiten het CSE vallen) kan samenwerken tijd schelen! In de vierdeklas havo en vwo behandelen ook docenten Nederlands en Engels over het algemeen de middeleeuwen, als onderdeel van literatuurgeschiedenis. Bijvoorbeeld een programma als Medieval English (een Engelstalig lespakket over de Canterbury Tales) besteedt veel aandacht aan de historische context waarin deze middeleeuwse raamvertelling geschreven is, met bijvoorbeeld aandacht voor misogynie in de middeleeuwen en de opbouw van de samenleving in de verschillende standen.
Tip 4: Verrijk je onderwijs met aansprekende gastdocenten
Natuurlijk ben jij voor je leerlingen dé expert over ongeveer álles. Maar zelf weet je natuurlijk goed wat je wel, en ook wat je niet weet… Plan daarom nu vast een of meer gastlessen in voor komend schooljaar, bijvoorbeeld over seksuele diversiteit (van het COC) of over het slavernijverleden van je eigen omgeving.
Tip 5: Kies methodevervangende projecten, dat scheelt veel tijd!
Bezig met het plannen van het volgende schooljaar, en moeite met kiezen uit de vele mogelijke projecten van externe aanbieders? Kies slim, kies voor projecten die je methodevervangend in kan zetten. Dat scheelt veel tijd, en verrijkt de reguliere lesstof. Een mooi voorbeeld van methodevervangend werken voor de Tijd van Wereldoorlogen is bijvoorbeeld het Overijsselse project Expeditie Vrijheid, dat je gratis kunt downloaden. Ontwikkeld voor groep 8, maar heel geschikt voor de brugklas!
Tip 6: Vakintegratie geeft inhoud meer betekenis
Steeds meer externe aanbieders integreren verschillende vakken in hun aanbod, bijvoorbeeld burgerschap, filosofie en geschiedenis. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Any1, waarbij leerlingen via een met audio verrijkte strip zelf ontdekken hoe ingewikkeld heldendom, slachtofferschap en daderschap liggen in oorlogstijd..
Tip 7: Kies voor een museum met gratis vervoer
Niet alleen het Rijksmuseum in Amsterdam biedt gratis vervoer aan, ook bijvoorbeeld naar De Museumfabriek en Rijksmuseum Twente kun je gratis met de bus, mits je school in Twente gevestigd is.
Tip 8: Museumbezoek als examentraining
Wil je in de maanden voor de eindexamens nog eens op stap met je examenleerlingen? Verschillende musea en erfgoedinstellingen bieden speciale examenrondleidingen of examentrainingen aan. Bijvoorbeeld Atheneumbibliotheek, het Geert Grootehuis en de Lebuinuskerk in Deventer, in de vorm van een dagvullende excursie over de Hanze. Of Rijksmuseum Twenthe, met examenrondleidingen voor zowel de centrale eindexamens geschiedenis als Kunst Algemeen (havo én vwo).
Bonustip
Wil je nu vaker van dit soort toffe tips? Abonneer je dan vooral even op onze onderwijsupdate, dan houden we je maandelijks op de hoogte, gratis en voor niks 😀