Nieuws

Persbericht – “Mogen” we nog indiaantje spelen?

Komvoor ondersteunt ook bij de borging en PR van educatieve programma’s, bijvoorbeeld bij het programma Speelgoedspiegel van het Speelgoedmuseum Deventer.

Komvoor ontwikkelt niet alleen educatieve programma’s, maar helpt organisaties ook met de PR en borging van het ontwikkelde lesmateriaal. Zo schreef Komvoor het onderstaande persbericht, en verspreidde dit onder media in de regio, met artikelen in bijvoorbeeld Deventer RTV als gevolg.

‘Mogen’ we nog indiaantje spelen?  

Bovenbouwleerlingen verkennen thema’s als gender, etniciteit en geweld in speelgoed in compleet vernieuwd Speelgoedmuseum Deventer

Deventer – 7 oktober 2021

Kinderen uit groep 6-7-8 van Daltonbasisschool De Kleine Planeet uit Deventer (Voorstad) ontdekken in het educatieve programma Speelgoedspiegel wat speelgoed je kan leren over cultuur, identiteit en diversiteit. ‘Mogen’ we nog indiaantje spelen? Zijn neppistooltjes fout? En hoe zit het met gender en stereotyperingen in speelgoed? 

Enthousiaste leerlingen

De deelnemende leerlingen zijn gaan het debat niet uit de weg. Na een introductie en een zoek-en-foto-ronde door het museum, presenteren ze hun fondsen. Stereotype weergaven van verschillende etniciteiten, onderscheid in speelgoed voor jongens en meisjes, oorlog en geweld in speelgoed – foto’s genoeg voor een dagvullend programma. In het afsluitende debat worden de stemmen soms flink verheft, maar bieden de leerlingen elkaar ook genoeg ruimte om de eigen mening uiteen te zetten. 

‘Barbie kan echt niet meer!’

Een van de deelnemende leerlingen weet het zeker: ‘Barbie kan echt niet meer!’ Het probleem? Het ongezonde en onrealistische schoonheidsideaal dat door deze poppen verheerlijkt wordt. Een andere leerling brengt daar tegenin dat er nu ook ‘petite’ en vollere Barbie’s te krijgen zijn. Ook geweld in speelgoed is een heet hangijzer. Enkele leerlingen spelen graag 16+-games, maar anderen vinden dat geweld geen plek in speelgoed verdient, zeker niet bij jongere kinderen. 

Spiegel voor de samenleving

Directeur Ewout van der Horst, van het Speelgoedmuseum Deventer: “Heel waardevol hoe het speelgoedmuseum Deventer met dit programma het maatschappelijk debat niet schuwt. Mooi hoe speelgoed ons een spiegel van onze samenleving voor kan houden én we hiermee ook tieners in ons museum kunnen verwelkomen!”

Andere programma’s

Het programma Speelgoedspiegel is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Natuurlijk biedt Speelgoedmuseum Deventer ook programma’s voor jongere leerlingen aan. Voor peuters en kleuters is er het programma Speelgoedvitrine, waarin leerlingen zelf erfgoed leren verzamelen, ordenen en tentoonstellen. Voor de leeftijd 7-10 is er het programma Speelgoedwerkplaats, waarin leerlingen zelf speelgoed van de toekomst ontwerpen en bouwen. Alle programma’s zijn online te boeken, via speelgoedmuseumdeventer.nl. 

Museumkidsweek

Kunnen je kinderen niet wachten tot ze met school naar het Speelgoedmuseum Deventer gaan? Van 16 tot 31 oktober is het weer Museumkidsweek. Een mooie aanleiding voor een bezoekje met je ouders of grootouders! 

Succesvolle samenwerken met het onderwijs, komvoor

7 inzichten

Ook impact met educatie? Download deze 7 gratis inzichten om succesvol samen te werken met het onderwijs!

Educatieve projecten voor jeugdjournaal, kidsweek, radio2

Privacy & Komvoor

Komvoor ontwikkelt en verspreidt educatief materiaal. Door je naam en mailadres achter te laten, kunnen we je nu het door jou opgevraagde materiaal toesturen en kunnen we je in de toekomst benaderen voor nieuwe projecten. Door je naam en mailadres achter te laten ga je daarmee akkoord.

 

Ook gegevens die je eventueel uit jezelf met ons deelt, zoals adres of telefoonnummer, slaan we op.

 

Ben je nieuwsgierig welke gegevens we over jou in ons systeem opgeslagen hebben, of wil je graag in de toekomst geen mail meer van ons ontvangen? We horen het graag en regelen het direct.

 

Onze complete privacy policy vind je hier. Vragen, klachten, tips of meer informatie? Mail naar privacy@komvoor.nl.

Ook impact met educatie? Met deze zeven inzichten werk je succesvol samen met het onderwijs!