Liever een visuele samenvatting? Die download je hier.
Uitdaging
De provincie Overijssel kent met Collectie Overijsel, Memory Vrijheidsmuseum, Informatiecentrum Candese Begraafplaats en Etty Hillesum Centrum vier professionele WO2-gerelateerde erfgoedinstellingen. Daarnaast zijn in de vijfentwintig gemeenten van de provincie Overijssel ook 39 historische verenigingen, heemkundeverenigingen en historische kringen actief, met elk hun eigen bronnen, verhalen én educatief aanbod. Dit versnipperde aanbod is verwarrend voor scholen en belemmert kennis van de oorlogsgeschiedenis uit de eigen omgeving van leerlingen.




Ambitie
In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in 2020 werd de ambitie neergelegd zoveel mogelijk Overijsselse basisschoolleerlingen met generiek en toch lokaal lesmateriaal de reguliere methode-inhouden op het gebied van WO2 te verrijken met voorbeelden en verhalen uit de regio.
Aanpak
Samen met tien partnerscholen uit heel de provincie ontwikkelden we in een jaar tijd het methodevervangende lespakket Expeditie Vrijheid. Samen stelden we een educatief raamwerk op (een uitgebreid schema met welke inhouden in welke les aan bod komen), samen met historische partners verrijkten we dit raamwerk met lokale en regionale voorbeelden en samen met digitale partners zorgden we voor digitale ‘expeditie-opdrachten’ die ook in Coronatijd de oorlogsgeschiedenis van de regio dichterbij leerlingen brachten.

Resultaat
In 2020 deden 188 scholen uit de provincie Overijssel mee aan Expeditie Vrijheid. Nog steeds wordt het lesmateriaal op veel van deze scholen gebruikt en er melden zich elk jaar nieuwe scholen die het gratis lesmateriaal ook graag ontvangen.


“Mijn leerlingen werken heel graag aan Expeditie Vrijheid. Ik vind het erg waardevol hoe hiermee de eigen omgeving en burgerschap een plek krijgen in WO2-onderwijs.”
Docent die gebruikt heeft gemaakt van het lesmateriaal
Awards
Expeditie Vrijheid heeft twee Comenius Edumedia Awards mogen ontvangen, waarvan een ‘Sonderpreis’ (speciale prijs) voor de last-minute Corona-adaptaties die we in maart-april 2020 doorgevoerd hebben. Ook is het project uitgelicht als best practice door NDE en Kennisnet.

Follow-up
Opdrachten uit Expeditie Vrijheid zijn opgenomen in ‘Reizen in de Tijd’, het erfgoededucatieplatform dat in Gelderland, Limburg en Zeeland gebruikt wordt. Voor de provincie Zeeland is een vergelijkbaar concept ontwikkeld, met als titel ‘Zilte Vrijheid’. Ook vanuit andere provincies is interesse, in aanloop naar 80 jaar vrijheid (2025).
Kennisdeling
Door Kennisnet en NDE zijn drie video’s over het project Expeditie Vrijheid gemaakt, die in iets minder dan 10 minuten veel informatie geven over de aanpak en impact van dit project.



Colofon
Willemijn Zwart (projectleiding), Silke Polhuijs (teksten), Annet Scholten (onderwijskundige), Inge Lub (vormgeving), Julia Wolters (bronnenonderzoek).