Uitdaging
De gemeente Zwolle kent een aantal unieke rijksmonumenten, waaronder de middeleeuwse stadspoort ‘Sassenpoort’. Deze stadspoort is in feite een kasteel met poort, met boven de poort meerdere verdiepingen met verschillende (moderne) functies. Tussen de trouwzaal (tweede verdieping) en een Klokkentoren (vierde verdieping) lag een verdieping ‘braak’, als opbergruimte van een aantal historische archiefkasten, een restant van het gemeentelijk archief dat hier ooit gevestigd was.
Omdat de Sassenpoort niet goed toegankelijk is voor mindervaliden, was de wens hier een activiteit voor een publiek met jonge benen op te zetten: een kinder-doe-tentoonstelling.
Ambitie
Op basis van gesprekken met basisscholen uit Zwolle werd de ambitie neergelegd voor een methodevervangende kinder-doe-tentoonstelling waarin leerlingen van groep 5-6 in één bezoek álle inhouden van een specifiek tijdvak aangeboden zouden krijgen: de Tijd van Steden en Staten. Dit betreft de Hoge en Late Middeleeuwen, oftewel de periode 1000-1500 na Christus.
Tegelijkertijd moesten de historische archiefkasten onderdeel uit blijven maken van deze ruimte.
Aanpak
Komvoor ontwikkelde een verhalend ontwerp met vijf spellen, waarin leerlingen in carrousselwerkvorm vijf puzzelstukken ontcijferen die betekenis toekennen aan de hoofdpersoon in het verhalend ontwerp: een verwarde man die zich afvraagt hoe hij aan zijn blauwe vingers komt… (De naam ‘blauwvinger’ is een scheldnaam of geuzennaam voor Zwollenaren).
In de spellen verkleden leerlingen zich als leden van de drie standen (geestelijkheid, adel en burgerij), doen ze onderzoek naar de driestedenmuntjes (een gezamenlijke munt van Kampen, Deventer en Zwolle, in de hanzetijd), puzzelen ze de betekenis van ‘Hebban Olla Vogala’ in elkaar en bestuderen ze met een virtuele verrekijker de vorm en functie van een middeleeuwse stadsmuur, stadspoort, kerk, koopmanshuis en marktplein
Resultaat
Wegens Corona is de opening van de tentoonstelling meermaals uitgesteld, maar november 2021 was het dan zover. De heer Slob, minister van onderwijs, opende de kindertentoonstelling, in aanwezigheid van verschillende regionale media.
“Kinderen moeten goed geschiedenisonderwijs krijgen. Wat ik hier zo mooi vind is dat de dingen die kinderen echt moeten weten over de middeleeuwen, nu wordt verbonden aan de stad waar de kinderen wonen. Dat is fantastisch, dan gaan ze met andere ogen kijken naar de stad waar ze opgroeien.”
Arie Slob, minister van onderwijs
In de media
Op RTV Oost en in het landelijke regio-journaal werd verslag gedaan van de opening van ‘Gedonder in de Sassenpoort’. Ook regionale krant De Stentor besteedde hier aandacht aan in zijn kolommen.
Colofon
Willemijn Zwart (conceptontwikkeling, i.s.m. Sandra Schippers van ANNO), Anne-Lot Kemna (projectleiding, i.s.m. Edwin Burgman van ANNO), Daniëlle Bakhuis (teksten), Inge Lub (beeldredactie en vormgeving), Dragan Bakema en Robert Bosch (Popov audioproductie), Dinand Warringa (stemacteur), Michel Verspagen (UBUNTU Media, immersive design)