Menu

Gedonder in de Sassenpoort

In the spotlight

Uitdaging

De gemeente Zwolle kent een aantal unieke rijksmonumenten, waaronder de middeleeuwse stadspoort ‘Sassenpoort’. Deze stadspoort is in feite een kasteel met poort, met boven de poort meerdere verdiepingen met verschillende (moderne) functies. Tussen de trouwzaal (tweede verdieping) en een Klokkentoren (vierde verdieping) lag een verdieping ‘braak’, als opbergruimte van een aantal historische archiefkasten, een restant van het gemeentelijk archief dat hier ooit gevestigd was.

Omdat de Sassenpoort niet goed toegankelijk is voor mindervaliden, was de wens hier een activiteit voor een publiek met jonge benen op te zetten: een kinder-doe-tentoonstelling.

Ambitie

Op basis van gesprekken met basisscholen uit Zwolle werd de ambitie neergelegd voor een methodevervangende kinder-doe-tentoonstelling waarin leerlingen van groep 5-6 in één bezoek álle inhouden van een specifiek tijdvak aangeboden zouden krijgen: de Tijd van Steden en Staten. Dit betreft de Hoge en Late Middeleeuwen, oftewel de periode 1000-1500 na Christus.

Tegelijkertijd moesten de historische archiefkasten onderdeel uit blijven maken van deze ruimte.

Aanpak

Komvoor ontwikkelde een verhalend ontwerp met vijf spellen, waarin leerlingen in carrousselwerkvorm vijf puzzelstukken ontcijferen die betekenis toekennen aan de hoofdpersoon in het verhalend ontwerp: een verwarde man die zich afvraagt hoe hij aan zijn blauwe vingers komt… (De naam ‘blauwvinger’ is een scheldnaam of geuzennaam voor Zwollenaren).

In de spellen verkleden leerlingen zich als leden van de drie standen (geestelijkheid, adel en burgerij), doen ze onderzoek naar de driestedenmuntjes (een gezamenlijke munt van Kampen, Deventer en Zwolle, in de hanzetijd), puzzelen ze de betekenis van ‘Hebban Olla Vogala’ in elkaar en bestuderen ze met een virtuele verrekijker de vorm en functie van een middeleeuwse stadsmuur, stadspoort, kerk, koopmanshuis en marktplein

Resultaat

Wegens Corona is de opening van de tentoonstelling meermaals uitgesteld, maar november 2021 was het dan zover. De heer Slob, minister van onderwijs, opende de kindertentoonstelling, in aanwezigheid van verschillende regionale media.

“Kinderen moeten goed geschiedenisonderwijs krijgen. Wat ik hier zo mooi vind is dat de dingen die kinderen echt moeten weten over de middeleeuwen, nu wordt verbonden aan de stad waar de kinderen wonen. Dat is fantastisch, dan gaan ze met andere ogen kijken naar de stad waar ze opgroeien.”

Arie Slob, minister van onderwijs

In de media

Op RTV Oost en in het landelijke regio-journaal werd verslag gedaan van de opening van ‘Gedonder in de Sassenpoort’. Ook regionale krant De Stentor besteedde hier aandacht aan in zijn kolommen.

Colofon

Willemijn Zwart (conceptontwikkeling, i.s.m. Sandra Schippers van ANNO), Anne-Lot Kemna (projectleiding, i.s.m. Edwin Burgman van ANNO), Daniëlle Bakhuis (teksten), Inge Lub (beeldredactie en vormgeving), Dragan Bakema en Robert Bosch (Popov audioproductie), Dinand Warringa (stemacteur), Michel Verspagen (UBUNTU Media, immersive design)

In de media

Projectstop

Een lege agendaDe afgelopen maanden heb ik binnen Komvoor ...

Hoe geef je slavernij aandacht in het onderwijs?

Wil je aan de slag met slavernij-educatie? Maar weet je niet g...

Kunsteducatie voor kinderen: Audiotours

Denk je aan musea, dan denk je vaak aan stilte. Maar is het no...

Culturele diversiteit in het primair onderwijs

In het primair onderwijs worden kinderen voorbereid op hun toe...

Co-creatie in het onderwijs

Co-creatie is een term die steeds vaker wordt gebruikt in het ...

Artikel over immaterieel erfgoed in de klas op Erfgoedplatform Overijssel

Erfgoed en educatie horen hand in hand te gaan. We willen aan ...

Workshop ‘Methodevervangend werken werkt’

Grip krijgen op het basisschoolcurriculum en de kansen die dat...

Any1: multiperspectiviteit in oorlogstijd

Any1 is een gratis audiovisueel lespakket voor het voortgezet ...

Burgerschapsonderwijs voor het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal

Vanuit Komvoor werken we op dit moment aan een nieuw educatief...

Andere projecten

Audiotour Marinetti en het Futuristisch manifest

Gedonder in de Sassenpoort

Nationale Wetenschapsagenda Junior

Expeditie Vrijheid

Vragen staat vrij

Deel je vraag, en binnen drie dagen ligt er een passend voorstel bij je op de mat.

Invullen duurt 1 minuutje

Vragen staat vrij

Leuk dat je contact opneemt! Om je zo goed mogelijk te helpen heb ik een paar vragen:

Vragen staat vrij

Vragen staat vrij

Vragen staat vrij

Vragen staat vrij

Ik mail of bel je binnen drie werkdagen met een passend voorstel op basis van jouw wensen, deadline en budget.

Wil je ook voortaan onze maandelijkse Onderwijsupdate ontvangen?

Privacy & Komvoor

Komvoor ontwikkelt en verspreidt educatief materiaal. Door je naam en mailadres achter te laten, kunnen we je nu het door jou opgevraagde materiaal toesturen en kunnen we je in de toekomst benaderen voor nieuwe projecten. Door je naam en mailadres achter te laten ga je daarmee akkoord.

Ook gegevens die je eventueel uit jezelf met ons deelt, zoals adres of telefoonnummer, slaan we op.

Ben je nieuwsgierig welke gegevens we over jou in ons systeem opgeslagen hebben, of wil je graag in de toekomst geen mail meer van ons ontvangen? We horen het graag en regelen het direct.

Onze complete privacy policy vind je hier. Vragen, klachten, tips of meer informatie? Mail naar privacy@komvoor.nl.