Uitdaging
De Nationale Wetenschapsagenda Junior doet onderzoek naar zaken die jongeren van belang vinden én deelt die kennis weer met jongeren, bijvoorbeeld door educatieve projecten, vaak voor het primair onderwijs.
Voor het thema ‘Leve de liefde’ was de wens om ook het voortgezet onderwijs thema leende zich meer voor het voortgezet onderwijs lesmateriaal aan te bieden. Daarvoor werd Komvoor benaderd, als specialist in educatieve materiaalontwikkeling.
Ambitie
De wens was het ontwikkelen van één les, waarin aandacht was voor drie thema’s:
- Seksuele diversiteit
- Genderdiversiteit
- Grenzen aangeven
De Nationale Wetenschapsagenda Junior biedt haar educatieve projecten aan via Lesson-up.
Aanpak
Aan de hand van specialistische kennis van COC en Rutgers op het gebied van seksuele diversiteit, genderdiversiteit en het aangeven van grenzen heeft Komvoor een educatief raamwerk opgesteld waarin de genoemde thema’s aan bod komen. Een educatief raamwerk is een uitgebreid schema met welke inhouden in welk onderdeel van de les aan bod komen.
Hierbij hebben we rekening gehouden met het reguliere curriculum, plus enkele aanvullende documenten van SLO, waarin een samenhangende leerlijn voor de seksuele ontwikkeling van leerlingen geschetst is.
We ontwikkelden een beknopte les, met een uitgekiende didactiek, waarin de genoemde onderwerpen in een bredere context dan seks alleen aan bod komen. Zo wordt bij seksuele diversiteit de aantrekkingskracht van uiterlijk, hobby’s, humor, intelligentie én gender besproken en start het deel over grenzen aangeven over een gesprek over aanrakingen: een aai over je bol of een kus van je oma voelt anders dan van iemand van je eigen leeftijd; maar het kan allebei gewenst of over je grens zijn.
Resultaat
Binnen vier weken na opdrachtgeving stond de LessonUp-les online. Blink Educatie, de reguliere educatiepartner van de Nationale Wetenschapsagenda, deed de vormgeving, op basis van de content van Komvoor.
Kennisdeling
Meer weten over dit onderwerp Komvoor schreef een blog over seksuele diversiteit.
Onze aanpak op het gebied van diversiteit hebben we onlangs ook gedeeld in een gratis online webinar. Wil je dit webinar terugkijken? Dat kan!
Colofon
Willemijn Zwart (educatief raamwerk, educatieve teksten), Marit Benes (docentenhandleiding), vormgeving Blink.