Echt Nep

Schilderkunst in Deventer? Kom in Museum De Waag leren van oude meesters en moderne vervalsers. Sinds 2020 heeft Museum De Waag een permanente tentoonstelling met Deventer schilderkunst: de topstukkenzaal op de eerste verdieping van de historische waag, gelegen aan de Brink van Deventer.
Echt Nep

Komvoor ontwikkelde voor Museum De Waag het brede educatieve programma Echt Nep, met erfgoededucatie voor vier verschillende doelgroepen.

 

Educatief programma

Museum De Waag biedt speciaal voor scholen uit Deventer en omgeving een educatief programma aan op basis van deze topstukkencollectie. Hierin leren kinderen kijken naar en denken over schilderkunst, aansluitend op kerndoel 56 (erfgoededucatie).

 

Het centrale thema in het brede educatieve programma is ‘echt nep’. Deze verwijzing naar Magritte’s beroemde Ceci c’est ne pas une pipe daagt kinderen uit na te denken over ‘echt’ en ‘nep’ in de schilderkunst. Aanleiding is het werk van meestervervalser Van Meegeren, maar bij veel meer schilderijen in de collectie kun je nadenken over de relatie tussen schilderij en werkelijkheid…

 

Groep 4-5-6: Echt nep – kijken naar kunst

Die citroenen op dat stilleven, dat stukje kant aan de boord van die rijke man, of dat bontkraagje… Kinderen in groep 4 t/m 6 ontdekken hoeveel er te zien is door heel precies naar schilderijen te kijken. Aan de hand van tastbare materialen (écht kant, écht bont, écht aardewerk) leren ze met andere ogen kijken naar oude meesterwerken.

 

Groep 6-7-8: Echt nep – selfies en schilderkunst

Wie diep in de buidel tast voor een zelfportret, wil natuurlijk wel zo voordelig mogelijk voor de dag komen. Maar waarom hebben veel van die rijke dames en heren dan van die grote onderkinnen? Leerlingen verkennen de zeven schoonheden uit de zeventiende eeuw en hoe een houding macht en status uit moest stralen. Met een houten ledenpopje onderzoeken leerlingen hoe poseren in zijn werk ging. Ten slotte maken de leerlingen zelf een remake van een van de schilderijen. “Say cheese!”

 

Klas 1-2-3: Echt nep – de vervalser vervalst?

Er is een nieuw schilderij van de in Deventer geboren beroemde meestervervalser Van Meegeren ontdekt! Ten minste… daar heeft het alle schijn van. Hoe herken je echt en nep in de schilderkunst? En wie bepaalt dat eigenlijk? Aan de hand van UV- en röntgenafdrukken van schilderijen uit de topstukkenzaal in Museum De Waag gaan leerlingen op onderzoek uit. Was die laatste aankoop van Museum De Waag dan toch een kat in de zak?

 

Klas 4-5-6: Echt nep – wat is kunst waard? 

Meestervervalser Van Meegeren lichtte de Duitse bezetter op door neppe schilderijen voor veel geld te verkopen. Maar is een ‘nep’ schilderij eigenlijk wel minder waard dan een ‘echt’ schilderij? En hoe zit dat met vervalsingen van een schilder die juist zelf door zijn vervalsingen zo beroemd is geworden? In deze filosofische excursie raken kunst en waarde en werkelijkheid en bedrog elkaar. Bepalen markt en verzekeraars de waarde van kunst? Of bestaat er ook zoiets als ‘intrinsieke waarde’?

Specificaties

Product:

Museumles op vier niveaus met kunsthistorische insteek

Vorm:

Per niveau een werkblad en tastbare materialen (selfie-board, ledenpoppetjes, pigmenten in potjes, materialen met verschillende texturen) voor in Museum De Waag en een werkblad voor een startles en een slotles op de eigen school, ter voorbereiding en verwerking.

Bijdrage Komvoor:

Conceptontwikkeling, materiaalontwikkeling, borging (training educatief vrijwilligers)

Betrokkenen:

Willemijn Zwart (projectleiding, professionalisering), Caitlin Andriessen (doorontwikkeling, teksten en tastbare materialen), Inge Lub en Aaron Visser (vormgeving).

Tijdspad:

Februari t/m juni 2021.
Succesvolle samenwerken met het onderwijs, komvoor

7 inzichten

Ook impact met educatie? Download deze 7 gratis inzichten om succesvol samen te werken met het onderwijs!

Educatieve projecten voor jeugdjournaal, kidsweek, radio2

Privacy & Komvoor

Komvoor ontwikkelt en verspreidt educatief materiaal. Door je naam en mailadres achter te laten, kunnen we je nu het door jou opgevraagde materiaal toesturen en kunnen we je in de toekomst benaderen voor nieuwe projecten. Door je naam en mailadres achter te laten ga je daarmee akkoord.

 

Ook gegevens die je eventueel uit jezelf met ons deelt, zoals adres of telefoonnummer, slaan we op.

 

Ben je nieuwsgierig welke gegevens we over jou in ons systeem opgeslagen hebben, of wil je graag in de toekomst geen mail meer van ons ontvangen? We horen het graag en regelen het direct.

 

Onze complete privacy policy vind je hier. Vragen, klachten, tips of meer informatie? Mail naar privacy@komvoor.nl.

Ook impact met educatie? Met deze zeven inzichten werk je succesvol samen met het onderwijs!