Speelgoedvitrine

Komvoor ontwikkelde voor het Speelgoedmuseum Deventer het programma ‘Speelgoedvitrine’ als een betekenisvolle invulling van erfgoededucatie voor het jonge kind (2,5-6 jaar).
Speelgoedvitrine

De Speelgoedvitrine is een laagdrempelige, betekenisvolle kennismaking met erfgoed, voor peuterspeelzalen en de laagste groepen van het primair onderwijs. Startpunt is de eigen belevingswereld van de leerling: welk stuk speelgoed of welke pop of knuffel zou jij nooit weggooien? Deze essentie van erfgoed vormt de basis voor een uitdagende speel- en leeromgeving voor de kinderen, waarin zij, gekoppeld aan het bestaande VVE-thema ‘kunst’, de verschillende functies van een museum ontdekken. In hun eigen klaslokaal en in hun eigen spel- en leefwereld. De leerlingen gaan bezig met het verzamelen, het ordenen, het bestuderen en bewaren en ten slotte het tentoonstellen van speelgoed in de enige echte Speelgoedvitrine.

 

Deelnemende peuterspeelzalen en basisscholen huren het benodigde gebruiksmateriaal (speelgoedkar met verschillende speelgoeditems, speelgoedvitrine, loepjes, handschoentjes en de speelgoed-woordkaartjes) voor een periode van 3-4 weken van het Speelgoedmuseum. Printbladen en een digitale lerarenhandleiding worden digitaal toegezonden en blijven in het bezit van de onderwijsinstelling. Hierbij is materiaal beschikbaar voor peuters (2, 5-4 jaar), voor kleuters (groep 1-2) en voor de verlengde kleuterklas (groep 3, met aandacht voor beginnende geletterdheid).

 

Als afsluiting van het project presenteert de groep een eigen speelgoedtentoonstelling in de vitrine aan ouders en verzorgers.

Specificaties

Product:

Lespakket voor gebruik op school of peuterspeelzaal

Vorm:

42 stevige woordkaarten, speelgoedkrat met 10 stuks speelgoed, speelgoedvitrine, handschoentjes, loep, werkbladen (printbaar) en uitgebreide handleiding voor leraren en pedagogisch medewerkers.

Bijdrage Komvoor:

Conceptontwikkeling, materiaalontwikkeling, borging (training educatief vrijwilligers)

Betrokkenen:

Willemijn Zwart (projectleiding, professionalisering), Caitlin Andriessen (tastbare materialen), Aaron Visser (doorontwikkeling en vormgeving).

Tijdspad:

Februari t/m juni 2021.
Succesvolle samenwerken met het onderwijs, komvoor

7 inzichten

Ook impact met educatie? Download deze 7 gratis inzichten om succesvol samen te werken met het onderwijs!

Educatieve projecten voor jeugdjournaal, kidsweek, radio2

Privacy & Komvoor

Komvoor ontwikkelt en verspreidt educatief materiaal. Door je naam en mailadres achter te laten, kunnen we je nu het door jou opgevraagde materiaal toesturen en kunnen we je in de toekomst benaderen voor nieuwe projecten. Door je naam en mailadres achter te laten ga je daarmee akkoord.

 

Ook gegevens die je eventueel uit jezelf met ons deelt, zoals adres of telefoonnummer, slaan we op.

 

Ben je nieuwsgierig welke gegevens we over jou in ons systeem opgeslagen hebben, of wil je graag in de toekomst geen mail meer van ons ontvangen? We horen het graag en regelen het direct.

 

Onze complete privacy policy vind je hier. Vragen, klachten, tips of meer informatie? Mail naar privacy@komvoor.nl.

Ook impact met educatie? Met deze zeven inzichten werk je succesvol samen met het onderwijs!